PREZENTARE GENERALA - WING CHUN KUNG-FU

Unul din cele mai sofisticate stiluri de arte marţiale chinezeşti, considerat ca cel mai eficient stil de autoapărare, ţinut secret timp de 300 de ani şi popularizat în anii ’70 de BRUCE LEE regele neîncoronat al kung-fu-ului, este acum accesibil tuturor celor care doresc iniţierea în artele marţiale chinezeşti.

Acest sistem de lupta este foarte apreciat pentru simplitatea si naturaletea miscarilor, lovituri scurte si puternice cu tehnici speciale pentru dezvoltarea reflexului de contact, este un sistem de lupta de autoaparare perfect adaptat pentru oameni obisnuiti, insa inlantuirile de pumni executate cu o iuteala extraordinara, tehnicile de palma, picior, cot si genunchi dezlantuite intr-o furtuna de combinatii devastatoare, l-au facut sa devina arta martiala care se preda la FBI, politia din Hong Kong si Los Angeles, devenind sistemul de lupta adoptat de trupele Seals si Beretele Verzi.

Wing Chun Kung-Fu ca arta martiala traditionala te va invata cum sa devii un luptator capabil sa aplice tehnica in lupta de strada, (autoaparare - QUINNA), te introduce in filosofia tao care este in parte integranta a artelor martiale, capeti notiunile de baza din medicina traditionala chinezeasca devenind astfel constient de grija pe care trebuie sa o ai pentru corpul si sanatatea ta practicand respiratie energetica - QI GONG.

SISTEMUL CRCA

Sistemul clasic de Gung Fu numit Wing Chun este, în comparaţie cu alte stiluri de Gung Fu chinezesc, simplu în aparenţă, lipsind cu desăvârșire săriturile acrobatice, mişcările de învăluire extreme sau tehnicile cu înflorituri. Reprezintă un stil clădit pe concepte ştiinţifice şi bazat pe mişcări naturale ale corpului omenesc şi nu pe mişcările unor animale.

Este un sistem de luptă complet, cu mişcările într-o fază evolutivă în care acestea contracarează perfect mişcările alteia, şi numai pentru a fi contracarate de o a treia care la rândul ei poate fi dominată de către prima. Asemenea jocului chinezesc care foloseşte poziţiile mâinii pentru a simula hârtia, foarfecele şi piatra, la fel nu există nici o tehnică de Wing Chun căreia să nu i se opună o alta. Un vechi proverb din Wing Chun spune „Bock Gai, Bock Jeet”, ceea ce inseamnă: „Pentru fiecare atac, există o contra-acţiune”.

Sistemul conţine numai trei forme de mână (Siu Leem Tau, Chum Kiu și Biu Jee), o formă la Manechinul de Lemn (Mook Yan Joang) şi două seturi cu arme (”Look Deem Boon” Gwun și ”Bot” Jom Doh). Aceasta ar putea să pară destul de simplu pentru aceia familiarizaţi cu stiluri de Gung Fu care pot să aibă 72 de seturi de mână şi 36 de seturi sau mai multe cu arme. Oricum, deşi formele sunt puţine şi uşor de învăţat, pentru a le stăpâni e nevoie de răbdare, perseverenţă şi hotărâre.

Stăpânirea lor este vitală, deoarece formele din Wing Chun sunt considerate „cheile către sistem”.

See foo Randy Williams
Legenda vie a Wing Chun - Fondatorul Close Range Combat Academy

În peste 40 de ani de antrenament, a construit una dintre cele mai puternice rețele de arte marțiale chinezești din lume, care promovează în principal principiile stilului Wing Chun de Gung-Fu. CLOSE RANGE COMBAT ACADEMY, pe care a fondat-o în Statele Unite, are, de asemenea, numeroși membri în Europa. Țări precum România, Germania, Spania, Portugalia, Franța, Anglia, Elveția și Italia, precum și în Africa de Sud, Mexic, Chile și Singapore. El face echipă cu mulți instructori din întreaga lume, susținând seminarii și examene în toate școlile care fac parte din academie. "Close Range Combat Academy" este în continuă creștere și, odată cu ea, Wing Chun Gung-Fu este învățat, înțeles și executat de tot mai mulți oameni ca o formă de echilibru între minte, corp și spirit.

Inspirat de Bruce Lee

În spatele fenomenului Randy Williams, considerat în prezent unul dintre primii zece maeștri mondiali de Kung Fu, se află o biografie demnă de cinematograful american. Născut și crescut în celebrul Chinatown din Los Angeles, în "locul potrivit la momentul potrivit", după cum spune el însuși de fiecare dată când își amintește de copilărie. Randy Williams recunoaște cu bucurie că a avut ocazia să stea cu nasul lipit de geamul clubului de arte marțiale al lui Bruce Lee, acesta din urmă reușind să promoveze Gung-Fu-ul chinezesc la rangul de rege al artelor marțiale. Bruce Lee este creatorul stilului modern de luptă Jeet Kune Do- "Calea pumnului care interceptează" - construit pe o bază a artei Wing Chun.

A avut șansa de a trăi printre maeștrii artelor marțiale, avându-i ca vecini, de la care a învățat, pas cu pas, să pătrundă în universul artelor marțiale și cum să își construiască și să își dezvolte propriul stil, la fel ca Bruce Lee.

Printre profesorii săi s-au numărat Sifu George Yau, Sifu Augustine Fong (SUA) și Sifu Ho Kam Ming (Hong Kong, elev al Marelui Maestru Yip Man).

A învățat Jeet Kune Do de la unul dintre cei mai apropiați elevi ai lui Bruce Lee, Sifu Ted Wong Kam Ming. Randy a devenit, de asemenea, foarte bun prieten cu Dan Inosanto, actualul moștenitor al J.K.D.

A fondat CLOSE RANGE COMBAT ACADEMY - WING CHUN GUNG-FU după ce și-a încheiat pregătirea și a avut capacitatea de a deveni el însuși mentor. Acum locuiește în Forest City, Pennsylvania - locul unde combină studiul și antrenamentul în Wing Chun, cu o altă veche pasiune a sa, creșterea cailor.

Bodyguard-ul celebritatii

Își amintește de Johnny Depp ca de o persoană teribil de timidă, un om puțin vorbăreț. L-a însoțit pe marele actor la emisiunea lui David Letterman Show, unde acesta a fost intervievat. Un accident suferit de garda de corp a lui Eric Clapton l-a adus pe SeeFoo în apropierea marelui chitarist în Singapore, țară în care Sifu Williams a locuit o vreme. Lista celebrităților pe care le-a protejat nu se încheie aici. Nume precum Al Pacino, Steven Seagal, Antonio Banderas, Phil Collins, dar și trupe precum U2, The Police și, mai nou, formația americană de metal Five Finger Death Punch au apelat la serviciile sale. Și-a dorit, cu mulți ani în urmă, să intre în lumea cinematografiei printr-un scenariu original transformat în film. Însă visul său nu a devenit niciodată realitate. Pe măsură ce timpul a trecut, și-a dat seama că cinematograful nu era visul pe care îl căuta. Ca tânăr actor, a jucat doar o dată roluri mici în umbra marilor actori. Cu toate acestea, el asigură securitatea și liniștea multor VIP-uri, prin intermediul companiei sale de gardă de corp.

40 de ani de munca

SeeFoo Randy simte că Wing Chun a intrat în fiecare aspect al vieții sale. Crede că tot ceea ce a câștigat în decursul vieții sale este strâns legat de sistemul de luptă C.R.C.A. Wing Chun, pe care l-a creat și l-a făcut cunoscut în întreaga lume. Wing Chun i-a deschis calea spre locuri minunate și întâlnirea cu oameni extraordinari. Acești oameni, în timp, s-au transformat în prieteni de-o viață, iar călătoriile l-au condus spre noi culturi și civilizații. Toate acestea i-au oferit marea oportunitate de a-și dezvolta propriul său mod unic de a preda Wing Chun Gung-Fu.

A filmat peste 50 de DVD-uri cu demonstrații tehnice, sesiuni de antrenament și lupte și a scris 9 volume despre Wing Chun și sistemul de luptă C.R.C.A., precum și numeroase articole pentru multe reviste internaționale, ceea ce îl face unul dintre cei mai prolifici promotori ai Wing Chun. Toate acestea au însemnat multă muncă grea, depusă cu pasiune, perseverență și dedicare, combinată cu abilități fizice, tehnice și intelectuale extraordinare. Rezumate într-o singură idee, GUNG-FU, aceste atribute sunt o rețetă pentru succesul pe termen lung.

Saltul calitativ și eficiența tehnicilor de luptă din ultimii 40 de ani în artele marțiale s-a datorat maeștrilor moderni care, începând cu Bruce Lee, au introdus alături de filozofie, medicină tradițională și tehnici de luptă asimilate din natură și adaptate la corpul uman, și adăugarea de metode de antrenament bazate pe cele mai noi descoperiri științifice și tehnologii avansate. Aceștia au transformat omul într-o adevărată mașină de luptă prin conceperea unor sisteme de luptă combinate (de exemplu, sistemul de luptă sportivă competitivă MMA - Mixed Martial Arts, dezvoltat mai recent) care ne apropie de dorința ancestrală a "luptătorului perfect". Combinația ideală între lupta cu mâinile goale, mișcarea și

În acest sens, SeeFoo Randy lucrează în mod constant la îmbunătățirea sistemului de luptă pe care îl predă, adaptând tehnicile și principiile specifice Wing Chun la situații noi, făcându-l un sistem de luptă adaptabil, complex și complet. Astfel, el a implementat în ultimii ani, pe baze științifice și cu îndrumarea și sprijinul unor maeștri recunoscuți, precum Royce Gracie (care a adus renume sistemului de luptă Brazilian Jiujitsu, și el cândva partener și prieten apropiat al lui SeeFoo), o nouă ramură a CRCA, și anume BIU JITSU (Wing Chun Groundfighting). Această nouă latură a sistemului este construită, așa cum îi place să spună, prin inginerie inversă - Când ajungi într-o anumită situație, cum poți aplica tehnica specifică și principiile de bază ale Wing Chun?

Materialele lui Randy se pot gasi aici!

Randy Williams in Romania

Doi buni prieteni care au inițiat acest proiect de revigorare a Gung-Fu-ului în România, Silviu OBEANU din Craiova și Elian MICU din Baia Mare, cu sprijinul deosebit al domnului Sorin NIȚU (un prosper om de afaceri din Craiova) și al firmei sale SORIN INTERNATIONAL GROUP, au reușit să invite în România unul dintre cei mai importanți maeștri de Gung-Fu din lume, titrează "Următorul Bruce Lee în România". În 2006, pe 26 octombrie, SeeFoo Randy punea pentru prima dată piciorul pe pământ românesc. Festivalul de Arte Marțiale/România-Craiova 2006, organizat de Clubul Sportiv WU QUAN-LI condus de Silviu OBEANU, care s-a desfășurat în perioada 28-29 octombrie 2006 la Sala Sporturilor din Craiova, a fost evenimentul Wushu al anului.

Invitatul de onoare al festivalului, SeeFoo Randy WILLIAMS a făcut o demonstrație de Gung-Fu autentic care a impresionat atât publicul craiovean, cât și pe ceilalți invitați, practicanți de elită ai Wushu din România, Cătălin ZMARANDESCU - multiplu campion european și vicecampion mondial, Gombos ATTILA - campion mondial, singurul străin care a învins vreodată China într-o finală, dar și oameni de renume de la vârful Federației Române de Arte Marțiale, Ion BENEA - părintele Wushu-ului din România, Petru GRINDEANU - secretar general al FRAM și vicecampion mondial, Leonard MIHAI-IONESCU - director al departamentului de Wushu al FRAM. Cu ocazia sesiunii de pregătire din 2006, Silviu și Elian sunt acceptați ca membri CRCA, devenind reprezentanții României în CRCA INTERNATIONAL.

În februarie 2010 și martie 2011, SeeFoo Randy a fost invitat în România de către Elian MICU la filiala din Baia Mare a Close Range Combat Academy, unde alături de practicanți din Baia Mare și Craiova au fost prezenți membri CRCA din întreaga Europă. Instructorul șef pentru Germania și reprezentantul european al CRCA INTERNATIONAL, SeeFoo Mario LOPEZ a fost examinat pentru obținerea Centurii Negre de gradul I, devenind una dintre figurile importante pentru viitorul CRCA.

Cea de-a patra vizită a lui SeeFoo Randy în România a avut loc în perioada 17 - 24 noiembrie 2011 la Craiova în noul Kwoon (club de arte marțiale) al Clubului WU QUAN-LI, acceptând invitația lui Silviu OBEANU. Au fost prezenți și practicanți din Marea Britanie care, alături de practicanții din Craiova, au avut ocazia să descopere subtilitățile Wing Chun. Din cele două zile de pregătire, o zi a fost dedicată luptei la sol în sistemul Wing Chun - Biu Jitsu.

Examenele pentru gradul de centură au fost trecute cu succes de toți practicanții testați: 8 centuri albastre și 2 centuri galbene. SeeFoo a fost plăcut surprins și foarte impresionat de abilitățile tehnice și teoretice ale celor doi cursanți ai lui Silviu examinați pentru Centura Galbenă, respectiv Andrei GHEONEA și Robert Moraru. El așteaptă cu nerăbdare creșterea și prosperitatea Academiilor sale de Close Range Combat din România, dar și din întreaga lume în anii următori.

SĂ VĂ SPUNEM O POVESTE:

SIU LEEM TAU - Mica Idee - 小念頭

Prima formă, numită Siu Leem Tau sau „Mica Idee” învaţă pe elev mişcările de bază cu mânile precum şi multe dintre conceptele, sau „ideile” sistemului. Conceptul de Linie de Centru – colana vertebrală a sistemului – este introdusă în forma de bază a acestuia la acest nivel. Cel care se antrenează învaţă simultan poziţia de bază şi totodată cum să se relaxeze în mişcare, să-şi cufunde greutatea, să rămână calm şi să-şi exercite forţa corect, precum şi principiile din spatele fiecărei mişcări de atac sau de apărare din formă. Odată ce aceste calităţi sunt dezvoltate până la un anumit punct, elevul începe atunci să înveţe cele cinci forme de bază ale lucrului cu picioarele, numite Ma Boh („Poziţiile Calului”) şi o serie de exerciţii în scopul de a dezvolta o mai bună tehnică, forţă, sincronizare şi Structură Unghiulară. El sau ea continuă să exerseze forma Siu Leem Tau şi va începe să dezvolte abilităţile integrale de limpezire a minţii, calmul, cufundarea energiei greutăţii şi „moliciunea”, care în Wing Chun înseamnă „forţă elastică”. La acest nivel, elevul începe să se antreneze în Chee Sau, sau „Mâinile Lipicioase”, numite aşa datorită modului în care mâinile a două persoane iau contact cu un flux reciproc de energie curgând între ele. Primul exerciţiu de Mâini Lipicioase al celui care se antrenează se numeşte Chee Don Sau sau „O Mână Lipicioasă”. Aceasta dă elevului un fundament bun în senzitivitatea reacţiei de bază a Wing Chun-ului numită Gum Gock Ging. Există patru tipuri majore de O Mână Lipicioasă care trebuie stăpânite la nivelul Siu Leem Tau.

CHUM KIU - Căutarea Podului - 尋橋

De îndată ce elevul a devenit abil în toate aspectele descrise mai sus, el sau ea progresează prin urmare către cea de-a doua formă de mână din sistem. Această formă se numeşte Chum Kiu, însemnând „Căutând Podul” dar acelaşi termen poate fi interpretat drept „Podul Care Se Cufundă”, cuvântul Chum fiind un homofon pentru două cuvinte din chineză care pot să însemne deopotrivă „a căuta” şi „a cufunda”. Termenul de „Pod” la care se face referire aici este folosit pentru a semnifica contactul dintre două persoane dar, mai specific, semnifică contactul antebraţelor.

În forma Chum Kiu, elevul este introdus concret în conceptul de rotire a poziţiei şi de varietate a exerciţiilor de lucru cu poziţiile combinate bazate pe cele cinci poziţii în mişcare Ma Boh învăţate la nivelul anterior. El sau ea se instruieşte mai în detaliu despre Teoria Liniei de Centru care ţine de Linia de Centru Orizontală, Linia de Blocaj şi Linia de Atac.

Ochii sunt antrenaţi în Chum Kiu pentru a se concentra rapid şi se pune un mai mare accent pe dezvoltarea forţei, deopotrivă extern prin forma pivotării, precum şi intern, prin învăţarea curgerii Chi-ului sau Energiei Interne uşor, către diferite părţi ale corpului.

La acest nivel, începe antrenamentul în exerciţii precum Lop Sau, Mun Sau şi Syeung Chee Sau – „Mâini Lipicioase Duble”. Conceptul de sincronizare a mişcărilor cuiva în relaţie cu un oponent este studiată în detaliu. Mâini Capcană de diverse tipuri sunt exersate şi cizelate de practicanţii nivelului Chum Kiu în exerciţiile de „Atac Lent”. Conceptele de piramidă şi teoriile Yin/Yang sunt analizate şi discutate într-o atmosferă de sală de clasă, având-l pe instructor în rolul celui care ţine prelegerea, asigurându-se că toţi elevii deţin o înţelegere globală a logicii din spatele acestor concepte de Wing Chun şi al altora. În timpul acestor discuţii instructorul va folosi o tablă pentru a explica unele din teorii, dar ar putea de asemenea să facă comparaţie cu obiecte variate precum ghemul de bumbac, o armă automată, un fel de mâncare, o uşă închizându-se sau deschizându-se sau alte astfel de obiecte pentru a ajuta la ilustrarea diferitelor aspecte. Nu este nici o coincidenţă. Prin nivelul Chum Kiu, elevul Wing Chun e capabil să observe că toate activităţile din sistem sunt clar bazate pe fapte logice, palpabile şi pe principii care se aplică egal multora din obiectele de zi cu zi, evenimente şi situaţii.

Elevul la nivelul Chum Kiu e antrenat şi în câteva din tehnicile de lovire cu piciorul din sistem, care sunt caracterizate prin scurtime şi viteză. Un vechi proverb despre aceste lovituri spune „Gyeuk Moh Hoy Fut”, adică „O lovitură de picior nu ratează niciodată”. Loviturile de picior din Wing Chun rareori depăşesc nivelul taliei şi niciodată nivelul pieptului. Aceasta se datorează structurii economice a sistemului şi pericolului inerent (într-un context Wing Chun) de a ridica piciorul în timpul luptei, acţiune care în mod automat imobilizează temporar pe cel care loveşte. Loviturile de Wing Chun pot fi executate cu un blocaj, o lovitură sau o capcană sau o combinaţie de două dintre ele, oricare ar fi. Pentru a dezvolta această abilitate, elevul este instruit să exerseze câteva din exerciţiile învăţate anterior cu lovituri de picior inserate în puncte strategice în cicluri repetitive de exerciţii.

BIU JEE - Degetele Care Străpung - 鏢指

După ce cele 60 de mişcări ale formei Manechinului de Lemn pot fi executate fluent şi cu forţa şi Structura adecvate, elevul devine demn de luat în considerare pentru a fi învăţat Biu Jee, sau forma „Degetelor Care Străpung”, care chiar şi în societatea modernă de astăzi e considerată de mulţi maeştri de Wing Chun ca fiind un privilegiu să fie prezentată. Aşa cum spune un alt vechi proverb din Wing Chun, „Biu Jee Mm Chuet Moon” – „Forma Degetelor Care Străpung nu iasă pe uşă”, însemnând că celor din afară nu li se vor arăta secretele formei. În zilele noastre, unii maeştri sunt din ce în ce mai deschişi spre a răspândi arta. Este o situaţie foarte fericită pentru aceia dintre noi care altfel n-ar putea fi capabili să-i aprecieze minunăţia atât de sofisticată şi de tehnică. În afară de a fi îndeplinit premisele necesare pentru Siu Leem Tau, Chum Kiu şi Partea I din forma Mook Yan Joang, împreună cu toate exerciţiile şi tehnicile aferente, elevul mai trebuie să fie demn de asemenea cunoştinţe şi să demonstreze constant simţul responsabilităţii necesar. Aceasta implică nu numai controlul de sine şi încrederea, ci şi răbdarea, loialitatea faţă de şcoală şi capacitatea de a continua alături de colegii elevi, abţinându-se de la conflicte sau de la folosirea improprie a cunoaşterii conceptelor şi principiilor Wing Chun. Dacă instructorul simte că elevul a întrunit aceste criterii, el sau ea va primi invitaţia să se alăture unui grup selectat de elevi de cel mai înalt nivel pentru a se antrena la un nivel superior.

La nivelul Biu Jee, elevul începe antrenamentul concret în Chee Gyeuk, sau tehnica „Piciorului Lipicios”. Piciorul Lipicios este o formă de exerciţiu de picior controlat cu partener, care are variate seturi de modele de exersare, precum şi o versiune liberă cunoscută ca „Picior Dublu Lipicios”, unde acţiunea reflexă spontană se dezvoltă în picior într-o manieră similară cu cea a mâinilor.

BIU JITSTU – Lupta la sol - 鏢柔术

Antrenamentul pentru nivelul Chee Gyeuk din Biu Jee mai pune accent şi pe lupta la sol – Day Ha Chee Gyeuk, care învaţă pe luptătorul de Wing Chun să atace şi să se apere când unul sau ambii luptători ajung la podea. Loviturile cu piciorul sunt exersate din poziţia culcat pe spate, ţintind spre adversarul aflat în picioare. Variate tipuri de luptă corp la corp, blocarea încheieturilor, şocarea nervilor, capcane şi mişcări de lovire aplicate anterior în poziţia de luptă în picioare sunt învăţate la nivelul Biu Jee, aplicate din aceeaşi poziţie culcat pe spate pe sol. Elevul mai este învăţat contrele, contracarările şi evadările din diferite situaţii care apar în mod obişnuit în cazul prizelor. În lupta la sol din Wing Chun, luptătorul este antrenat să zdrobească capul adversarului, cotul, genunchiul, mâna sau piciorul de solul dur sau să imobilizeze mâna sau piciorul la sol prin aplecarea, presarea sau călcarea pe acestea răsucind membrele în direcţia opusă flexării naturale a articulaţiilor. Multe dintre aceste principii de luptă la sol pot fi observate în aplicaţiile introduse de maestrul Randy Williams şi cuprinse întru-un sistem complet denumit Biu Jitstu, conceput pe principiile de bază ale Wing Chun-ului cu sprijinul și sub îndrumarea atentă a unua dintre cei mai renumiţi maeştri de Jiu Jitsu Brazilian, Roice Gracie.

CHEE SAU – Mâini Lipicioase - 黐手

Antrenamentul la Mâini Lipicioase continuă şi el mai departe la nivelul Biu Jee. De exemplu, exerciţiul de luptă de Mâini Lipicioase Gwoh Sau poate fi exersat cu unul sau ambii practicanţi având ochii legaţi. Mâinile lipicioase exersate cu multipli parteneri la nivelul Biu Jee de către elevi îi ajută să se pregătească pentru posibilitatea de a fi atacaţi de multipli atacatori într-o situaţie reală de luptă. Se pune mai mult accentul pe îmbunătăţirea abilităţii de a închide sau părăsi breşa – atacând şi apărându-se dintr-o poziţie în care ambii luptători sunt separaţi fără Contact Pod. Acest antrenament, cunoscut ca Lut Sau Chee Sau, poate fi combinat cu tehnica Chee Gyeuk pentru a crea Lut Sau Chee Gyeuk – terminologia din Wing Chun pentru exerciţiu liber cu mâinile şi picioarele executat cu partener.

Alte aspecte ale dezvoltării Biu Jee sunt exerciţiile Interne şi externe cunoscute ca Hay Goang (Chi Kung, qigong) şi Teet Sa Jyeung (Palma de Fier). Prima antrenează şi îmbunătăţeşte abilitatea de a circula şi direcţiona Chi-ul, rezultând o tehnică mai puternică şi mai explozivă, în timp ce ultima dezvoltă oasele, muşchii, tendoanele şi vasele sangvine ale mâinii pentru le fortifica şi durifica. Aceasta este important pentru că prin nivelul Biu Jee elevul este capabil să genereze o cantitate substanţială de Forţă de Biciuire (Bau Ja Ging) cu mâinile, şi ele trebuie să fie destul de puternice să facă faţă impactului propriei lor forţe potenţiale.

Elevii care studiază Biu Jee sunt încurajaţi să pătrundă mai profund în teoriile din spatele sistemului şi să se pregătească ei înşişi să devină instructori ai aceste arte. Aceasta implică faptul că ei trebuie să fie pe deplin familiari cu toate aspectele Wing Chun-ului, deopotrivă fizice şi mentale şi de asemenea trebuie să-şi fi dezvoltat latura spirituală.

MOOK YAN JOANG 木人樁 şi MUI FA JOANG 梅发

În momentul când elevul a ajuns să stăpânească substanţial primele forme de mână, el sau ea este gata să înceapă antrenamentul concret la Mook Yan Joang – „Trunchiul Omului de Lemn” sau Manechin, care până acum a fost folosit de către elev pentru a se antrena în blocajele de bază şi mişcările de lovire cu piciorul, precum şi în fortificarea membrelor în scopul de a le pregăti pentru contactul cu altă persoană în exerciţiile în doi.

Manechinul de Lemn este un trunchi de dimensiunea unui om cu trei braţe şi un picior dispuse în unghiuri strategice şi suspendat de două bare orizontale care îl traversează şi este ancorat la două bare perpendiculare verticale. Antrenamentul la Mook Yan Joang dezvoltă abilitatea de a elibera lin forţa cuiva într-un obiect staţionar. Alte aspecte dezvoltate în timpul acestei faze sunt înţelegerea şi utilizarea Liniei de Centru, abilitatea de „a închide breşa”, trecând fluent de la o mişcare către alta şi o aplicare mai realistă a mişcărilor cu mâna sau piciorul. Datorită unghiului perfect al structurii Manechinului de Lemn şi sunetului sec făcut de încheieturile pătrate plesnind orificiile pătrate când este lovit corect, chiar şi cea mai subtilă eroare în structura cuiva tinde să fie amplificată şi ca urmare poate să fie imediat identificată şi corectată.

Întreaga formă a mişcărilor la Manechinul de Lemn, numită Mook Yan Joang Fot Yut Ling Bot conţine 108 tehnici la fel ca toate seturile de forme de mână din Wing Chun, dar numai 60 de mişcări sunt învăţate de elev în acest moment. Numai după completarea fazei următoare (Biu Jee) pot fi învăţate şi restul de 48 de mişcări la Manechin. Aceasta din cauză că Partea a II-a din formă e bazată pe mişcări din acest set, care n-au fost încă introduse în nivelul Siu Leem Tau sau Chum Kiu. Multe tehnici de picior care nu apar în cea de-a doua sau a treia formă se găsesc în această jumătate de formă la Manechin. Secerarea, Piciorul Cârlig, Piciorul Aripă, Lovitura de Genunchi Ascendentă şi alte manevre de picior se observă în Partea a II-a ale formei la Manechin.

Se învaţă multe prin exersarea constantă cu Mook Yan Joang. Elevii învaţă să-şi direcţioneze forţa adecvat, păstrând corpul la distanţa corectă de Manechin şi unghiul corect în relaţia cu Linia de Centru. Energia Lipicioasă sau Chee Ging se dezvoltă mai departe precum şi Unitatea Corporală şi Energia de Contact (Gan Jeep Ging) în timp ce se deplasează poziţia în interior sau în exterior pe măsură ce mâinile curg în sus sau în jos dintr-o parte în alta a Manechinului. Forţa Concentrării Ochiului numită Ngon Ging învăţată la nivelul Chum Kiu este pusă în joc în timp ce ochii rămân fixaţi constant asupra Liniei de Centru pe tot cuprinsul numeroaseor schimbări, subtile şi radicale ale liniei care apar în timpul executării formei.

Un alt instrument de antrenament este prezentat elevului la nivelul Mook Yan Joang. Numit Mui Fa Joang, sau „Stâlpii Florii de Prun” reprezintă un set de şase ţăruşi rotunzi de 5 sau 7 inchi (12,5 sau 17, 5 cm) în diametru fixaţi în pământ şi aranjaţi într-un model pentagonal perfect, cu un ţăruş la centru. Înălţimea stâlpilor poate fi undeva între 1 picior (30,5 cm) şi 6 picioare (183 cm), în funcţie de aplicaţia urmărită. Diverse tipuri de lucru cu picioarele pot fi exersate şi perfecţionate atât la nivelul orizontal al vârfului stâlpilor cât şi pe sol, printre stâlpi. Suprafeţele verticale ale stâlpilor pot fi şi ele lovite cu mâna sau piciorul.

ARMELE din WING CHUN

„LOOK DEEM BOON” GWUN - Bastonul „celor şase puncte şi jumătate” - 六點半桿
„BOT” JOM DOH - Cuțitele-Fluture Tăind în „Opt Părți” - 八斬刀

După atingerea unui nivel substanţial de dezvoltare în forma Biu Jee şi în toate cunoştinţele adiţionale descrise anterior, elevul este gata să progreseze spre antrenamentul cu arme. Sistemul Wing Chun are numai două forme cu arme – „Look Deem Boon” Gwun („Bastonul de Şase Puncte şi Jumătate”) şi „Bot” Jom Doh (Cuţitele-Fluture Tăind în „Opt Părţi”). Istoria Wing Chun-ului ne spune că aceste arme au fost introduse în sistem de către Wang Wah Bo şi Leung Yee Tai, doi strămoşi ai genealogiei Wing Chun-ului care erau membri ai operei chineze şi excelau în mânuirea a numeroase tipuri de săbii, cuţite, suliţe şi alte arme antice chinezeşti. Asemenea tuturor celorlalte kuen (forme) din Wing Chun, seturile de arme conţin scurte secvenţe în cadrul secvenţei întregi desemnate să ajute trecerea fluentă de la o mişcare la alta şi să sugereze combinaţii posibile ale tehnicilor din care pot fi desprinse combinaţiile şi principiile. Multe dintre aceste secvenţe constau din trei mişcări, asemenea numărului de „treceri fluente” din sistem. Odată ce un luptător de Wing Chun a atacat, în general el va continua să „curgă” cu încă două mişcări de atac. Această „curgere” este dezvoltată şi îmbunătăţită prin exersarea formelor. Un vechi proverb din Wing Chun spune „Som Jiu Chai Doh” – „Execută trei mişcări deodată”.

În antrenamentul în „Look Deem Boon”, elevul este învăţat mişcări de atac şi apărare cu arma. Unele din aceste mişcări sunt combinate cu lucrul cu picioarele cu care elevul este deja familiarizat până în acest moment, oricum, există un anumit tip de lucru cu picioarele care este unic pentru aceste seturi şi este văzut rareori în lupta cu mâinile. Poziţiile şi lucrul cu picioarele în forma cu bastonul sunt în general mai joase decât acelea din formele cu mâinile pentru a compensa greutatea adăugată şi forţa motrice de lovire cu arma şi pentru a fortifica picioarele, în timp braţele şi corpul sunt fortificate de balansul şi plesnitul cu bastonul. Anumite mişcări din forma „Lok Deem Boon” Gwun cer elevului să plesnească cu bastonul în sus sau în jos sau de-a curmezişul corpului, pe direcţie verticală, orizontală sau diagonală. Acţiunea de plesnire asupra încheieturilor mâinilor braţelor d ezvoltată de aceste mişcări se numeşte Ngahn Ging – „Energia Elastică” şi poate fi aplicată la fel de bine în tehnica cu mâna goală. În mod similar, lucrând cu „Bot” Jom Doh-ul greu se dezvoltă încheieturile mâinilor, antebraţele şi forţa de apucare a degetelor în timp ce se antrenează mişcările de bază de atac şi apărare specifice cuţitelor.

Multe din mişcările şi tehnicile din forma cu bastonul pot fi aplicate lupta în spaţii restrânse ca şi în lupta la sol când braţul sau piciorul sau alte părţi blocate ale corpului adversarului sunt tratate drept baston şi manipulate în maniere similare.

Ambele forme cu arma constau din mişcări bazate în general pe aceleaşi principii ca formele cu mâna goală, cu anumite modificări aduse în funcţie de structura armelor şi transferului şi concentrării forţei în zone mai mici precum vârful bastonului sau muchiei cuţitului. În momentul când au fost introduse formele cu arme, elevul CRCA Wing Chun este instruit în mânuirea Cercului de Ratan care poate fi dispus peste antebraţe în timpul exersării boxului cu umbra, încurajând elevul să aplice o mişcare circulară mai lină tehnicii executate de el sau de ea şi de asemenea să dezvolte abilitatea de a curge lin de la o mişcare spre alta.

SAN SAU - Luptă Liberă - 散打 și STAGIUL DE „IMPROVIZAŢIE”

Aşa cum am mai menţionat anterior, Wing Chun este o artă marţială clasică şi ca atare prezintă rădăcini foarte bine ancorate în tradiţie. Dar înlăuntrul structurii sale există o cantitate extraordinară de libertate de a exprima tehnicile şi principiile sistemului. Odată stăpânite complet aceste elemente, ele stau în “vârful degetelor” luptătorului pentru a le solicita după dorinţă într-o multitudine de căi. Nu este nicidecum un nou concept. Libertatea interioară a unui sistem de luptă este la fel de veche ca şi Gung Fu-ul însuşi.

Când un luptător încercat de Wing Chun este observat în timpul luptei reale, tehnicile în mod sigur apar ca şi cum n-ar face parte din sistem. Aceste tehnici s-ar putea să nu fie regăsite în niciuna din forme, dar sunt totuşi extrapolări logice ale principiilor conţinute în aceste forme, combinate cu reacţii instinctive dezvoltate prin exersarea repetată a exerciţiilor aplicative care le însoţesc. Apariţia unui „sistem personal de luptă” poate face referire la stagiul de „Improvizaţie”. La acest nivel de evoluţie, luptătorul de Wing Chun va lăsa deoparte toate cunoştinţele însuşite la fiecare nivel precum şi prin propria experienţă. El sau ea va părea că „inventează” tehnicile, dar pur şi simplu uzează de combinaţii de principii rareori observate care au apărut la mulţi alţii înaintea lor, şi ei bine instruiţi în formele clasice.

Multe din interpretările principiilor şi tehnicilor de Wing Chun dezvoltate în sistemul C.R.C.A. de către See Foo Randy Williams este rezultatul experienţei acumulate pe parcursul multor ani de antrenament. Maeştrii şi practicanţii mai conservatori, care se consideră „clasici” stricţi ar putea să nu privească cu ochi buni interpretările libere ale acestor tehnici şi principii, dar chiar şi în proverbele care conferă înţelepciunea Wing Chun-ului clasic ni se spune că „tehnicile de Wing Chun nu au limită în aplicare”.

Ideea de libertate în interiorul unei structuri poate fi observată în jocul de şah. (vezi articolul Wing Chun şi Şahul) Deşi există reguli stricte de mişcare şi utilizare care se aplică diferit pieselor de joc individuale, există o libertate completă de a utiliza piesele cum crede fiecare de cuviinţă. În funcţie de strategie, experienţă şi îndemânare, un jucător poate captura piesa altuia prinsă într-o capcană plănuită cu multe mişcări înainte. În aceeaşi manieră, un luptător de Wing Chun poate folosi orice tehnică combinată cu orice principiu şi orice formă de lucru cu picioarele necesare situaţiei. Cu „toate piesele mozaicului” din fiecare nivel de evoluţie la dispoziţia lui sau ei, un stilist în Wing Chun poate fi totalmente liber să aleagă cea mai bună mişcare adecvată circumstanţei, fără să fie limitat de nici una dintre alegeri. Este o libertate născută din structură şi nu poate fi atinsă în Wing Chun fără a practica formele, care reprezintă – „cheile către sistemul de luptă Wing Chun”.