Sanda Sanshou

  • San Da: 散 打 / înseamna “mână libera” sau “mână goală fără arme”
  • San Shou: 散 手 / înseamna “luptă libera”

SANDA SANSHOU: LUPTĂ LIBERĂ FĂRĂ ARME

Poate fi denumit “kickboxing chinez” fara a face o eroare prea mare. Originea lui se gaseste în anticele competitii martiale “leitai” ale luptatorilor de wushu. Astazi sanshou este considerat sport national in China, cu competitii nationale, internationale, continentale și mondiale organizate in multe alte tari din lume. Numărul de practicanți la nivel mondial fiind de aproape 6 milioane – de două ori mai mult decât cel de fotbaliști, aceasta constituind pentru viitor un potențial enorm. În anul 2020 Wushu Kung-Fu va deveni sport olimpic cu drepruri depline, una dintre discipline pe lângă Tao-lu cu și fără arme, fiind și Sanda Sanshou.

Regulile de luptă, permit un arsenal vast de lovituri atât din boxul clasic, cât și tehnici specifice artelor marțiale chinezești, lovituri de picior la toate nivelele, și un spectru larg de secerari și proiectări (Shuai Fa) care constituie marca specifica, WUSHU SANDA, ceea ce face ca luptele de SANSHOU să fie unele deosebit de spectaculoase și complexe.

În Europa, toate statele europene au federații de wushu care organizează competiții de SANDA SANSHOU, în ROMÂNIA, Federația Română de Arte Marțiale prin Departamentul de Wushu Kung-Fu organizează Campionatul Național de Wushu în care o secțiune este dedicată Sanda. Sanshoul românesc a dat unii dintre cei mai de seamă luptători din sistemele de contact (Attila Gombos - campion mondial, singurul străin care a reușit să învingă un chinez într-o finală de sanshou, Cătălin Zmărăndescu - vicecampion mondial, Marius Tiță, și mulți alții). În ultimii ani asistăm la o revoluție în sistemul de wushu, campionatele naționale adunând cei mai buni sportivi din artele marțiale de contact datorită complexității luptei, devenind o rampă de lansare pentru sportivii cu potențial care doresc să ajungă în lumina reflectoarelor din lumea luptelor de contact profesioniste, așa cum sunt nu mai puțin cunoscuții, frații Stoica - Andrei și Bogdan, Papp Casba, Traian Rus, sportivi recunoscuți pe plan internațional.

SANDA SANSHOU se practică în Craiova din anul 2004 în cadrul C.S. WU QUAN-LI sub îndrumarea lui Silviu OBEANU, unul dintre cei mai titrați și apreciați antrenori de SANDA la nivel național, dovadă fiind și rezultatela obținute cu loturile de performanță ale clubului, în perioada 2005 – 2015 reușind să obțină nu mai puțin de 113 de titluri naționale și trofee dintre care 42 de medalii de aur în SANSHOU. Pe plan internațional reușind sa aducă în palmaresul clubului trei titluri de campion european prin Adriana STEFAN, Alina TABACU si Alex OBEANU, doua titluri de campion balcanic, doua titluri de vicecampion european, o medalie de bronz la Campionatul European de Wushu, două locuri IV la Campionatele Mondiale de Wushu

KUNG-FU forever!

Silviu Obeanu

ANTRENOR EMERIT WUSHU / VICEPREȘEDINTE FRWK

Spațiul de luptă, LEI TAI, este o platformă pătrată de 8x8m, asemănător ringului de box însă fără corzi, înălțată la aproximativ 1 m, și având o suprafață se siguranță de 2 m lățime de jur împrejurul platformei formată din saltele groase, pentru protecția sportivilor.

sanda_description_img

În sistemul de luptă sportivă echipamentul de protecție (cască, pieptar, mânuși, protecții pentru tibie) e mai “greu” decat în disciplinele de kickboxing clasic, fiind necesar pentru siguranța sportivilor, având în vedere că sistemul de luptă permite și procedee foarte dure (proiectări peste umar, aruncarea peste marginea spațiului de lupta).

În schimb în sistemul de luptă profesionist, KING of SANDA (show similar K1, cu o audiență de peste 1 miliard de telespectatori în Asia), echipamentul se reduce la mânuși de box, cochilie și short și regulile de luptă sunt mai permisive încluzând pe lângă arsenalul standard sanshou și lovituri de ghenunchi și cot (coate – nu la cap), care transformă lupta întru-un show senzațional.

QingDa, forma competitionala de lupta in regim de light-contact (adaptat perfect pentru formarea ca luptatori a copiilor si tinerilor).

Sanshou este un sport relativ tanar, aparut la inceputul anilor '80 ca necesitate de promovare a wushu, milenara arta martiala chinezeasca atat de cunoscuta prin maiestria calugarilor de la Shaolin.